EU Cookie informatie
 
Sonja
Getrouwd 9-9-1999
33 jaar computer techneut
1980-2013
©Copyright 2013,  Fred Stevens
Modelspoor hobby
Katten
Net zo eigenwijs als ik
Fred Stevens
De dood


Vanaf 13 september 2012, de dag waarop ik te horen kreeg dat ik levermetastase had, speelt de dood een nog veel belangrijkere rol in mijn leven als ooit te voren. Dit zal ook niemand verbasen. Mijn ziekte is ongeneeslijk en zal mijn dood tot gevolg hebben.

Laat ik voorop stellen dat ik geen angst heb voor de dood als zodanig, eerder voor de wijze waarop ik zal sterven. Immers, het sterven kan men nog bewust meemaken, de dood zelf niet meer.

Religie heeft in mijn leven nooit een rol gespeeld, behalve dat ik er geen snars van geloof. Als kind moest ook ik naar de kerk, maar had géén idee wat ik daar moest doen of wat het te betekenen had. Ik vond het maar een vervelend moment van de (zon)dag en had zelfs geen idee wat er allemaal gezegd werd bij het bidden van een wees gegroetjes of het onze vader. Dat het allemaal woorden waren die samen zinnen vormde en iets te betekenen hadden drong pas laat tot mij door. (Geen idee hoe oud ik toen was)

Religie is naar mijn mening een indoctrinatie systeem om mensen in het gareel te houden. Wie braaf doet wat er verlangt en geboden wordt komt na de dood in een paradijs, wie dat niet doet in een hel. Een systeem wat in elke religie voor komt. De beoordeling wie in de hemel en wie in de hel komt, wordt gedaan door een god, die alles en iedereen in de gaten houdt, maar zichzelf in elke vorm schuilhoudt en zich en verbergt. Ook de hemel en hel zijn nog nooit door iemand gezien, laat staan dat iemand uit de dood is terug gekomen om de verhalen die daarover bestaan te bevestigen of juist niet. Hoe verzin je het?
Het mag duidelijk zijn dat ik dus een atheïst ben. Zolang er geen bewijs is voor het bestaan va een god, is het voor mij niet meer of minder dan een sprookjes, een fabeltjes, een leugen. Het heeft voor mij hetzelfde waarheidsgehalte als “Kabouters bestaan”.

Dood is voor mij daarom het einde van alles. Ik vergelijk het met slapen, bewusteloosheid. Ik ben in mijn leven als gevolg van lage bloeddruk meermaals bewusteloos geraakt. Volgens ooggetuigen niet veel langer dan een paar minuten. Van het bewusteloos geraken merk je net zo min iets als van in slaap vallen. Het zijn processen die buiten je bewustzijn in treden en zich weer herstellen. Ontwaken uit bewusteloosheid was bij mij altijd een enge ervaring, omdat er duizenden beelden en geluiden door mijn hoofd spoken die geen enkele samenhang kennen en een verdwaald en angstig gevoel teweeg brengen. Na een aantal seconden is dit voorbij en kwam ook ik weer bij positieven. Pas dan weet ik dat ik weer eens bewusteloos ben geweest.
Bij slapen of narcose verlopen deze processen heel gemoedelijk, waardoor je ook van het ontwaken eigenlijk niets mee krijgt.

Slapen, narcose en bewusteloosheid zijn in de ervaring dan ook gelijk; je merkt er niets van. Logisch want je bewustzijn is uitgeschakeld. Ook na dood zal dat niet anders zijn, waardoor de dood voor mij gewoon een altijd durende bewusteloosheid zal zijn en blijven.

Dit is voor mij ook logisch verklaarbaar en begrijpbaar!
Ons bewustzijn maakt deel uit van de functionerende hersenen. Als die hersenen ermee ophouden om te functioneren, treedt de dood in en daarmee is het einde van je bewustzijn een feit. Nu zal de gelovige mij zeggen dat mijn ziel voortleeft. De ziel is echter al net zo mysterieus en onverklaarbaar als alle andere bewering uit het geloof, dus ook daar houdt het voor mij op.

We weten niets van de tijd vóór ons leven begon en zullen ook niets weten of ervaren ná ons leven. Voor mij is de dood een definitief eindpunt. Al wat ik nu voel, ervaar, denk, zie, proef, hoor of zeg, allemaal dingen die in mijn lichaam en hersenen plaatsvinden en dat functioneert straks niet meer en zal worden opgeruimd. Er blijft dan van mij dus niets meer over.

Reïncarnatie, een hiernamaals, hemel of hel, verzinsels van de mens omdat die zich niet kan voorstellen wat “niets” is.

Geniet van het hier en nu, want naar mijn mening is er niet meer dan dit.Lees ander artikel